150 de ani de la publicarea primului Sistem Periodic al Elementelor

”Plăcerile trec repede – ele sunt pentru tine însuți; munca lasă o urmă de fericire de lungă durată, munca este pentru ceilalți” spunea Dimitri Mendeleev, chimist de origine rusă care și-a dedicat întreaga viață cercetării fundamentale în domeniul chimiei. Descoperirile lui Mendeleev lasă în urma unul din cele mai importante instrumente folosite în chimie, Sistemul Periodic al Elementelor, care în onoarea sa, îi poartă numele: Tabelul lui Mendeleev. Cu siguranță ne amintim cu toții încă de la primele ore de chimie acest tabel, care se află la sfârșitul fiecărui manual și care devine indispensabil în rezolvarea ecuațiilor și problemelor de chimie. Deși la o primă vedere pare un tabel banal, Sistemul Periodic al Elementelor reunește eforturile a sute de cercetători pentru a ajunge la forma lui actuală. Progresul științei și mai ales al tehnologiilor de laborator a permis descoperirea de noi elemente, astfel că Tabelul lui Mendeleev actualizat conține 118 elemente chimice, spre deosebire de prima lui variantă care conținea doar 63.

Reîntors în Rusia după o bursă la Universitatea din Heidelberg în laboratoarele lui Robert Bunsen și Gustav Kirchhoff, Mendeleev a publicat două lucrări care i-au adus recunoștința în comunitatea științifică pe plan național și internațional și totodată a devenit profesor la catedra de Chimie în cadrul Universității din Saint Petersburg. Cu toate aceste realizări profesionale remarcabile Mendeleev nu a renunțat la obsesia sa de a descoperi o metodă de aranjare a elementelor chimice. Pentru aceasta el a îscris pe cartonașe elementele chimice cunoscute și masa lor atomică și a încearcat să le aranjeze pe baza unor similarități. Deși muncea încontinuu cu cartonașele sale, legenda spune că modul de aranjare al elementelor i-a apărut în vis savantului, care a adormit cu capul pe birou de epuizare. În martie 1869, Mendeleev a prezentat pentru prima dată Legea Periodicității în fața Societății Ruse de Chimie, explicând cum, dacă elementele sunt ordonate în funcție de masa lor atomică, proprietățiile lor se repetă periodic.

Tot în anul 1869, Dimitri Mendeleev a publicat un tabel care prezintă organizarea celor 63 de elemente chimice cunoscute după masa lor atomică și proprietățile chimice, sub denumirea de ”Draft al sistemului elementelor bazat pe masa lor atomică și caracteristicile chimice”. Deși nu este primul cercetător care aranjează elementele chimice în funcție de masa lor atomică și nici primul care observă periodicitatea proprietăților chimice, acesta este recunoscut ca fiind părintele Sistemului Periodic al Elementelor. La publicarea primului tabel, Mendeleev a așezat corect elementele în funcție de masa lor atomică și a menționat că masa atomică a unora din elemente a fost determinată greșit. Mai mult, el a lăsat spații libere în tabelul periodic pentru elemente care nu au fost descoperite încă și a prezis proprietățile acestor elemente.

Deși controversat, corectat și actualizat, Tabelul lui Mendeleev publicat pentru prima dată în anul 1869 a revoluționat știința și în semn de apreciere, cel de al 101-lea element descoperit îi poartă numele: Mendeleeviu.

Anul acesta, la 150 de ani de la publicarea primului tabel periodic, UNESCO declară anul 2019 ”Anul Internațional al Tabelului Periodic al Elementelor Chimice”. Pentru a marca acest eveniment, HuBi`s Lab lansează campania ”Elementele Chimice ale Sistemului Periodic” în care în fiecare marți puteți găsi pe pagina noastră de Facebook @Hubi’s Lab informații interesante despre câte un element chimic din Tabelul lui Mendeleev!

0

Start typing and press Enter to search