4 rețete neașteptate cu soc
Socul este o plantă originară din insulele britanice, larg răspândită în zilele noastre în toată Europa. De la sfârșitul lunii mai și până la începutul lui iunie putem admira buchetele delicate de flori albe și parfumate ale socului care se transformă spre sfârșitul lunii în ciorchini cu boabe mov-închis.
Chimia socului:
Mirosul plăcut al florilor de soc este datorat unui amestec de substanțe volatile cum ar fi cis-rose-oxid, hotrienol, nerol oxid, linalool și altele. Fructele de soc sunt bogate în acid citric, au un gust amărui, astringent, dat de taninuri și o culoare închisă datorită prezenței antocianilor (în special cianidin 3-sambubiozida).
Florile de soc conțin și uleiuri esențiale, iar fructele sunt bogate în vitamina C. Sucul și ceiaul de soc sunt considerate remedii casnice pentru răceli, rinichi și probleme ale vezicii urinare și pentru întărirea inimii și a circulației.
Pentru că există multe preparate culinare și băuturi care se pot face folosind soc, este important de știut că florile de soc nu prezintă niciun fel de risc de toxicitate, însă fructele, frunzele si tulpinile nu pot fi consumate decât după preparare termică. Acestea conțin glicozide cianogenice și alcaloizi, compuși cu potențial toxic, care se distrug la temperaturi ridicate.
În România socul este folosit pentru prepararea îndrăgitei socate, însă în alte țări europene el este popular și pentru alte băuturi sau chiar deserturi. Pentru că am fost și noi surprinși să aflăm toate acestea și pentru că orice cercetător este și un bun bucătar, vă lăsăm mai jos selecția noastră cu 4 rețete neașteptate cu soc:
- Flori de soc pane sau frigănele de soc
- Dulceață de soc
- Prăjituri cu soc
- Sorbet de soc
1. Flori de soc pane
Acest desert foarte popular în Germania și Austria este foarte ușor de preparat. Noi am găsit foarte multe variante dintre care am ales-o pe cea care ni s-a părut cel mai simplu de făcut.

Ingrediente:
- flori de soc mature (înflorite)
- 3 ouă
- 250 g făină
- 550 ml lapte
- vanilie
- sare
- ulei
- zahăr pudră

Mod de preparare:
- se culeg flori de soc mature (înflorite) și se spală bine. Aveți grijă să nu fie insecte prinse între flori. Lăsați florile spălate la scurs astfel încât să fie ude când le preparați.
- pregătiți un aluat de clătite folosind ouăle, sarea, făina, vanilia și laptele.
- încingeți uleiul într-o tigaie
- înmuiați florile de soc în aluatul de clătite ținându-le de codițe și apoi prăjiți-le în ulei 2-3 minute, cât să se rumenească
- pudrați florile cu zahăr și tăiați codițele florilor înainte de servire
! NU consumați codițele sau frunzele de soc pentru că ele conțin substanțe cu potențial toxic, ce sunt distruse doar la temperaturei ridicate.
Sursa: https://www.oegreissler.at/holunder/
Alte idei aici
2. Dulceață de soc

Ingrediente:
- 1 kg fructe de soc
- 1 kg zahăr
- 150 ml apă
- 3-4 linguri zeamă de lămâie
- zahăr vanilat

Mod de preparare:
- fructele de soc se culeg când sunt bine coapte. ATENȚIE: ESTE INTERZIS CONSUMUL LOR ÎN STARE CRUDĂ (nici măcar nu se gustă)
- boabele se desprind de pe crenguțe, se spală bine și se lasă la scurs
- se amestecă apa cu zahărul și se amestecă pe foc până se formează un sirop gros
- se adaugă fructele de soc și se lasă la fiert timp de 45-50 minute
- spre sfârșit, se adaugă zeama de lămâie și zahărul vanilat
- dulceața se pune în borcane sterilizate
3. Prăjituri cu flori de soc
Există multe rețete de prăjituri și torturi cu flori de soc, ele fiind foarte populare în Marea Britanie. Unele dintre ele sunt mai simple, altele mai sofisticate. Noi am ales pentru acest articol un tort ușor de preparat.
Ingrediente:
Pentru blat
- 6 ouă
- 100g iaurt
- 50 ml lapte
- 450g unt
- 450g zahăr
- 450 g făină
- coaja de la o lămâie și zeama ei
- socată
Pentru cremă
- 250g unt
- 300g mascarpone
- 700g zahăr pudră
- coaja de la o lămâie
Mod de preparare:
Pasul 1: pregătiri
- preîncălziți cuptorul la 1600C/1400C cu ventilație sau nivelul 3 pentru cuptoarele pe gaz
- pregătiți 3 tăvi cu o înălțime de 20 cm astfel: ungeți tăvile cu grăsime (unt sau ulei) și acoperiți fundul cu hârtie de copt
- răzuiți coaja de la o lămâie și apoi stoarceți-o
Pasul 2: blatul
- amestecați într-un vas ouăle, iaurtul și laptele până obțineți un amestec lichid omogen
- într-un alt vas, amestecați untul cu zahărul până obțineți o compoziție pufoasă
- peste compoziția pufoasă adăugați făina, compoziția lichidă anterior preparată și coaja de lămâie
- împărțiți compoziția în 3 părtți egale în tăvile pregătite anterior
- coaceți 40 minute



Pasul 3: însiroparea blatului
- amestecați zeama de lămâie cu socata
- după ce scoateți blaturile din cuptor, înțepați-le cu scobitori și însiropați-le cu amestecul de zeamă de lămâie și socată
- lăsați-le să se răcească și abia apoi scoateți-le din tăvi
Pasul 4: crema
- bateți untul cu mixerul electric, apoi adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și continuați amestecarea.
- verificați cu o spatula de silicon daca mai exista zahăr neîncorporat și continuați amestecarea
- adăugați și resul zahărului până la omogenizare completă
- adăugați crema de mascarpone și coaja de lămâie
Pasul 5: asamblarea tortului
- așezați primul blat însiropat pe un suport de tort, adăugați peste el un strat de cremă și apoi următorul blat.
- continuați să alternați blaturile cu crema pentru ca la sfârșit să acoperiți tortul cu un strat de cremă
- folosiți o paletă sau un cuțit pentru acoperirea lateralelor
- ornați tortul cu flori proaspete sau cu lămâie
!ATENȚIE: NU CONSUMAȚI CODIȚELE FLORILOR DE SOC SAU FRUNZELE DE SOC CRUDE. Doar florile sunt comestibile crude, restul părtilor sunt toxice.
Rețeta video este disponibilă aici
Alte sugestii:
- puteți adapta o rețetă personală de chec adăugând în compoziție coajă de lămâie, socată și zeamă de lămâie
- puteți adapta o rețetă personală de plăcintă cu mere adăugând flori de soc în umplutura cu mere (atenție, doar florile albe, fără codițele verzi)
Dacă vă pasionează deserturile și vreți să încercați un tort cu adevărat regal, găsiți aici o versiune a rețetei de tort de la nunta Prințului Hary cu Meghan: https://livforcake.com/lemon-elderflower-cake/
4. Sorbet
Ingrediente:
- sirop de soc
- 5 linguri de zahăr
- 700 ml vin alb sec rece
- 2 linguri de mentă tocată
Mod de preparare:
- într-o tavă turnați toate ingredientele și amestecați bine
- lăsați tava în congelator 3-4 ore. Periodic amestecați compoziția
- după ce se întărește, așezați-o în boluri și mai lăsați-o în congelator

Bibliografie
Chemical composition and pharmacological effects of Sambucus nigra, Sepideh Miraj, Der Pharma Chemica, 2016, 8(13):231-234.
Physico-chemical characteristics of some wild grown European elderberry ( Sambucus nigra L.) genotypes, Akbulut Mustafa, Ercisli Sezai, Tosun Murat, Pharmacognosy Magazine, 2009, 5(20): 320-323
Chemical Profiles and Antioxidant Activity of Black Elder (Sambucus Nigra L.) – A Review, Georgiana S. PETRUŢ, Sevastiţa MUSTE, Crina MUREȘAN, Adriana PĂUCEAN, Andruţa E. MUREŞAN, Melinda NAGY, Bulletin UASVM Food Science and Technology, 2017, 74(1):9-16
– rețeta de soc pane: https://www.oegreissler.at/holunder/
– rețeta de tort: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/elderflower-lemon-celebration-cake
