Ce nu știai despre turmeric?
Turmericul (Curcuma longa) este o plantă erbacee înrudită cu ghimbirul, ce este folosită intens în bucătăria indiană datorită gustului iute amărui unic și aromei deosebite pe care o aduce preparatelor culinare. Din punct de vedere chimic, curcuminoizii sunt componentele principale ale turmericului și sunt responsabili pentru culoarea galbenă – portocalie intensă a compusului natural. Curcumina este principalul compus bioactiv din turmeric, ce prezintă efecte benefice asupra sănătății prin proprietățile ei puternice antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale și antidiabetice. Mai mult, numeroase studii recomandă administrarea curcuminei ca și protector cardiovascular, cerebral și hepatic Cu toate acestea, numeroase studii in vitro au arătat că administrarea curcuminei nu este suficientă pentru efectul ei farmacologic benefic datorită absorbției scăzute, procesului de metabolizare și eliminare rapid și astfel trebuie studiate metode de îmbunătățire a biodisponibilității acesteia în circulație. Uleiurile esențiale, responsabile pentru aroma puternică a turmericului, conțin terpenoizi, o altă clasă de compuși bioactivi naturali cu proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii.
Este clar, turmericul este ingredientul cheie pentru un curry delicios fix ca în cele mai apreciate bucătării din India: Dar știai că turmericul poate fi ingredientul cheie și pentru o porție de chimie în farfurie?
Datorită curcuminei din compoziția turmericului, acesta:
- este fluorescent: dacă turmericul este adăugat în alcool și iluminat cu lumină UV, acesta emite o fluorescență puternică verde – galbenă;
- poate fi utilizat ca indicator chimic de pH: stuctura chimică a moleculelor de curcumină se modifică în soluții acide și soluții bazice și astfel în mediu acid turmericul va rămâne galben, iar în contact cu soluția bazică acesta se va colora în roșu;
Turmericul nu vă garantează un curry ca în India, dar dacă preparatul culinar nu a ieșit pe măsura așteptărilor…puteți experimenta secretele chimice ale turmericului!
Bibliografie:
Hewlings, S. and Kalman, D., 2017. Curcumin: a review of its’ effects on human health. Foods, 6(10), p.92.
Meng, F.C., Zhou, Y.Q., Ren, D., Wang, R., Wang, C., Lin, L.G., Zhang, X.Q., Ye, W.C. and Zhang, Q.W., 2018. Turmeric: A review of its chemical composition, quality control, bioactivity, and pharmaceutical application. In Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes (pp. 299-350). Academic Press.