Chimia medicamentelor pentru răceala
Cu toții am trecut prin episoade de raceală sau gripă mai ales iarna sau la începutul primăverii când vremea bună ne îmbie să lăsăm hainele groase acasă și să ne bucurăm de câteva raze de soare! Oboseala sau imunitatea scăzută favorizează instalarea acestor afecțiuni, care prin simptomele lor (nas înfundat, durere în gât, febră, tuse, etc) provoacă stări neplăcute tuturor. Vestea bună este că majoritatea acestor simptome pot fi ameliorate cu ajutorul unor medicamente despre care noi am fost curioși să aflăm ce sunt și cum acționează. În acest articol ne-am propus să vorbim despre cele mai utilizate substanțe pentru tratarea simptomelor răcelii și gripei.
Nasul înfundat este tratat cu descongestionantele nazale care acționează producând vasoconstricție (contractarea vaselor de sânge) la nivelul vaselor de sânge din zona sinusurilor. Exemple de substante descongestionante nazale sunt fenilefrina sau oximetazolina, care se găsesc în spray-urile nazale.
Gâtul inflamat este de cele mai multe ori tratat cu drajeuri, comprimate sau spray-uri cu gust plăcut care conțin combinații de substante antiseptice (albastru de metil, diclorhidrat de clorhexidină sau amilmetacrezol), antiinflamatoare (antiinflamatoare non-steroidiene de tipul flurbiprofenului) și analgezice/anestezice locale (benzocaina).
Febra este combătută cu antitermice de tipul paracetamolului (acetaminofen) sau antiinflamatoarelor non-steroidiene (ibuprofen).
Tusea este tratată în funcție de tipul ei. Astfel, tusea seacă sau neproductivă este tratată cu antitusive de tipul dextrometorfanului care actionează prin inhibarea centrului nervos al tusei, în timp în tusea productivă se recomandă medicamente expectorante de tipul guaiafenezinei sau mucolitice de tipul acetilcisteinei.
Acest articol nu este menit să recomande utilizare anumitor medicamente și nu ține loc de consult medical specializat.