Cum îi învățăm pe copii cât e ceasul?

Organizarea timpului este foarte importantă, mai ales perioada acesta când stăm acasă și e bine să ne facem un program, după cum vă povestea Bi aici. Desigur, noi adulții știm că timpul poate fi măsurat și știm bine cât timp să ne alocăm pentru fiecare activitate. Dar ce facem cu cei mici, care nu știu încă să citească ceasul? Ei bine, profităm de perioada aceasta și îi învățăm că toate activitățile au o durată limitată și că ceasul este instrumentul pe care îl folosim când vrem să stabilim cât timp avem voie să ne jucăm sau ora la care trebuie să ne culcăm.

Mai jos vă propun 3 idei distractive pentru a învăța copiii să citească ceasul:

1. Confecționați împreună un ceas și transformați astfel procesul de învățare într-o activitate distractivă.

Cea mai simplă metodă prin care să îi învățați pe cei mici ceasul este să realizați împreună o machetă a acestuia pe care să o folosiți în continuare pentru învățarea ceasului. Dacă sunteți în pană de idei cum puteți realiza o machetă, vă propunem noi 2 modele simple, realizate rapid cu ce aveți prin casă.

Vă propunem o machetă pe care trebuie doar să o printați din secțiunea „resurse” aflată la sfârșitul articolului și apoi să îi lăsați pe cei mici să o coloreze după preferințele lor. După ce au finalizat, puteți să îi ajutați să decupeaze ceasul și cele 2 săgeți. Dacă nu s-a utilizat un carton pentru print, este indicat să îl lipiți pe un carton înainte să asamblați ceasul, pentru a vă asigura că rezistă activităților viitoare. Pentru asamblare, cele 2 săgeți se suprapun și se fixează de partea terminală fix în mijlocul ceasului cu ajutorul unei piuneze. Dacă nu aveți piuneze cu capăt rotund, securizați piuneza pentru siguranța copiilor în capăt (dop de plută, plastelină) încât să vă asigurați că nu înțeapă.  Dacă nu aveți imprimantă, desenați pe un carton componentele ceasului. Simplu, nu?

Al doilea model este puțin mai artistic și suntem convinși că o să aibă mai mult succes la copii. Evident noi am ales să confecționăm o bufniță, însă puteți să alegeți orice alt animal, trebuie doar să vă puneți imaginația la contribuție împreună cu cei mici!

model ceas

Ceasul bufniță din farfurii de hârtie

Materiale necesare:

  • 2 farfurii de hârtie de unică folosință;
  • Lipici;
  • Creioane sau carioci colorate/acuarele;
  • Carton;
  • Piuneză;
  • Foarfecă

Mod de lucru:

Colorați cele 2 farfurii ca în imaginea de jos. Utilizând o monedă de 50 de bani sau un alt obiect circular similar, desenați 12 cercuri egale pe un carton. Colorați cercurile în culorile dorite și scrieți în interiorul acestora cifrele de la 1 – 12. Desenați pe același carton 2 săgeți (una lungă și una scurtă) și decupați formele desenate pe carton. Cu ajutorul unei linii trasați marcajele de pe ceas corespunzătoare orelor și lipiți cercurile la marcajul corespunzător. Marcați centrul farfuriei și utilizând pioneza, poziționați cele 2 săgeți de partea terminală suprapusă în centru. Nu uitați să securizați capătul piunezei. Desenați pe un carton și colorați restul componentelor pentru realizarea bufniței (cioc, gheare, ochi etc) și lipiți-le pe farfurii. Aveți mai jos și varianta pentru imprimare a acestora, dacă nu vă ies desenele cum vă doriți. Până se obișnuiesc copiii cu ceasul, puteți utiliza alte 12 cercuri adiționale pe care să scrieți minutele și pe care să le lipiți pe machetele de ceas realizate.

2. Utilizați obiceiurile din rutina de zi cu zi pentru a-i provoca pe cei mici să învețe ceasul.

Pe parcursul zilei, punctați cât este ceasul în momentul desfășurării unor activități (trezirea, micul dejun, prânzul, ora de joacă etc.). Seara, utilizând macheta ceasului, reconstituiți activitățile zilei care a trecut.

3. Inventați jocuri în jurul activității de învățare a ceasului pentru a transforma această activitate de învățare într-o activitate pe placul copiiilor.

De exemplu puteți inventa un joc de tip domino sau chiar puzzle. Pentru Puzzle, puteți utiliza fișa din secțiunea „resurse” aflată la sfârșitul articolului. În partea dreapă a fiecărui set scrieți o anumită oră, iar în stânga desenați acele ceasului în poziția corespunzătoare orei scrise. Decupați piesele de puzzle, amestecați-le și lăsați copiii să le potrivească. Distracția este garantată!

calendar vreme timp

Dacă nu aveți timp de arts & crafts însă doriți să realizați acasă cu cel mici activități pentru învățarea ceasului, vă las aici selecția Hubi de jocuri și jucării cu această tematică:

Voi ce trucuri ați utilizat pentru a-i învăța pe cei mici să citească ceasul?

Pe data viitoare!

A

Resurse:

fisa confectionare ceas
puzzle invatam ceasul
0

Start typing and press Enter to search