Jurnal de primăvară

Primăvara și-a intrat în drepturi în toată țara! Lumina caldă a soarelui, temperatura plăcută, serile mai lungi, verdele crud al naturii și florile parfumate ne dau parcă mai multă energie și ne bucură sufletele! Anul acesta renașterea naturii a coincis în cea mai mare parte cu vacanța de primăvară pe care am petrecut-o cu cei mici în orașul meu natal. Observând, inevitabil, evoluția naturii, am hotărât să facem un jurnal de primăvară și să urmărim ca niște adevărați detectivi schimbările care au loc.

Pentru aceasta, am stabilit o rutină zilnică și am notat toate observațiile noastre într-un carnețel. Concret, ne-am propus să urmărim temperatura, lungimea zilei, fenomelnele naturii și evoluția plantelor precum și insectele care apar în calea noastră.

Am alocat câte o pagină de caiet pentru fiecare zi notând în partea de sus: data și ziua săptămânii.

Zilnic am măsurat temperatura dimineata (când ne-am trezit), la prânz și seara înainte de culcare cu ajutorul unui termometru pe care l-am lăsat pe pervazul geamului, în exterior. La sfârșitul săptămânii am făcut un grafic ca să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat cu temperatura în tot acest timp.

În fiecare seară am notat ora la care se intunecă afară și pentru că, la început nu stiam ceasul, am învățat ora jucându-ne cu kitul Învățăm totul despre timp.

Am notat zilnic cum este vremea (soare, vânt, ploaie) și cum sunt norii. Așa am observat că soarele strălucește doar când cerul este albastru, ne-am distrat văzând cum vântul fugărește norii albi și pufoși și am înțeles cum ploia cade doar din norii mari și negri! Într-una din zile am avut parte chiar și de primele tunete, despre care am scris bineînțeles și în jurnal!

După ploaie am observat că pădurea este mai verde ca înainte și asta pentru că mugurii copacilor cresc bucurându-se de apă și lumină! Ne-am uitat cu lupa la frunzulițele nou apărute și la insectele pe care le-am întâlnit în drumul nostru.

Am notat în caiețel despre întâlnirea cu doamna buburuză și cu furnicuța cea harnică pe care le-am luat cu noi într-un borcănel special pentru insecte. Cel mai mult ne-a plăcut să urmărim florile de primăvară despre a căror chimie fascinantă am să vă povestesc în curând.

Toate cele necesare descoperirii fenomenelor naturii se pot găsi și în Kitul de experimente – Vremea.

0

Start typing and press Enter to search