Program de carantină: mami, tati, doi copii și o pisică

Eu sunt Bi, de la HuBi. Sunt mămica a doua fetițe de 2 și 7 ani și împreună cu soțul meu și o pisică stăm acasă de fix 13 zile! Personal nici nu intenționez să evadez din această carantină pe care eu însămi am instituit-o pentru a mă asigura că suntem bine. Imediat după ce am observant ce se întamplă în Europa și odată cu primele cazuri de COVID19 în Romania, am început să îmi pun problema ce se va întampla cu fetele dacă noi ne îmbolnăvim mergând la serviciu? Ce se întamplă cu noi dacă una din fete se îmbolnavește? Scenariile deveneau din ce în ce mai sumbre și am înteles rapid că noi nu ne permitem să ne îmbolnăvim așa că am decis să ne izolăm pentru siguranța noastră. Cred cu tărie că orice om are în aceste zile o mare responsabilitate morală față de societate și față de propria sa familie, indiferent ce crede despre această pandemie care a schimbat brusc și radical viața pe Terra.

Fiind o optimistă incurabilă până la momentul de față, și vă asigur că viața m-a încercat destul de greu și de nedrept în cateva momente, am decis că această auto-izolare va fi un moment unic în viața noastră de familie, în care o să consolidăm relația cu copiii, oferindu-le timpul nostru. Ei bine, vă spun sincer: prima zi de izolare a început ca un vis frumos în care eu eram plină de planuri mărețe pentru următoarele zile/săptămâni și s-a terminat, evident … prost, cu mine realizând că nimic din ceea ce îmi propusesem pentru o singură zi nu s-a putut realiza. Scenariul acesta s-a repetat și s-a amplificat odată cu organizarea lucrului online al joburilor noastre și apoi încă și mai mult odată cu apariția orelor și întâlnirilor online ale copiilor. Nu este greu de imaginat că am ajuns repede la haos în casă: jucării peste tot, teme trimise cu întârziere, prânzul luat în locul cinei și multă frustrare adunată.

Ce ne-a salvat, cel puțin până acum? Un program bine gândit, frumos prezentat copiilor, dar care ascunde cu mult tact: ordine și disciplină! Vă rog să nu mă înțelegeți greșit: nu sunt un tartor și nici nu stau cu cronometrul ca să respectăm programul, dar de cand avem reguli clare, parcă totul merge mult mai bine. Despre principiile mele în ceea ce privește educția copiilor, precum și despre alte învățăminte pe care le-am tras din experiența zilelor pe care le trăim, poate am sa vă povestesc altă dată, dar acum am să vă las mai jos niște idei, care la noi au funcționat, despre cum să concepeți un program eficient, cum să îl prezentați și cum să îl implementați.

Ei bine, eu am început programul stabilind ora de trezire și ora de culcare pentru fiecare membru al familiei, apoi am marcat orele de masă (comune pentru toata lumea), astfel încât eu să fac față pregătirilor.

Apoi, am fixat în programul școlăriței orele de cursuri online care au loc dimineața, timp în care cea mică are program de joacă într-o cameră separată. Pentru mine am fixat în acest interval activități casnice simple, care îmi permit supravegherea activității copiilor … pentru că tati este la serviciu, online, bineînteles. Urmează un scurt moment de joacă pentru ambele fete, atât cât să îmi ofere un răgaz pentru pregătirea mesei de prânz pe care o luăm în familie. După masă, fetița cea mare citește o oră, cât să pot sa o culc eu pe cea mică și să strâng în bucătărie, pentru că, tati revine la serviciu. Apoi, în cele câteva ore pe care le doarme bebelina, cea mare își face lecțiile și eu lucrez pentru job-ul meu. Dupa trezire și respectiv terminarea lecțiilor (atentie, aici trebuie un pic de implicare pentru coordonarea temelor astfel încât să se încadreze în timp), copiii iau o gustare și apoi fie vizitează un muzeu, fie urmăresc un spectacol. În acest timp, noi, adulții, avem un răgaz pentru diverse treburi administrative (cumpărături, gătit, călcat rufe, terminat treaba pentru servici u sau chiar lectură). Uneori, fetele mai au și un pic de timp de joacă până când începem cel mai îndrăgit moment al zilei: family time. Pentru 30-45 minute ne jucăm ceva cu toții sau ne uităm la poze sau urmărim un spectacol regizat și jucat de fete, etc. Încercăm să reducem treptat activitățile și agitația pentru ca după cină să începem programul de culcare. Fiecare copil își are rutina de seară în baie și apoi au voie să urmărească la televizor câteva episoade de desene animate până Moș Ene vine pe la gene. Mi-am propus să rezerv câteva ore pentru mami și tati, seara, la un film, dar până acum asta nu ne-a ieșit. Trăiesc totuși cu speranța că vom ieși din carantină și cu această parte a programului bifată 🙂

Ei bine, dacă cu tati a fost destul de simplu de prezentat și de implementat programul, pentru fete a trebuit să recurg la niște strategii ca să îl fac mai atractiv:

  • am lipit în baie un tabel interactiv cu activitățile rutinei obisnuite de dimineata și de seara. Fiecare dintre fete își bifează cu mare mândrie realizările 🙂
  • ca să evităm discuțiile aprinse legate de joaca împreună, am confecționat o ruletă care decide ce se întâmplă în ora de joacă
  • pentru ora de lectură, nu impun niciodată nici cartea, nici numărul de pagini, singura noastră regulă este aceea că o carte începută trebuie terminată până alegem alta din bibliotecă
  • avem un sistem de recompense pentru strâns jucăriile și pentru finalizarea în timp a temelor
program rutina copii

Deși sunt sigură că aveți acces la foarte multe site-uri cu activități online, vă las și eu aici selecția mea:

În plus, puteți folosi Laboratorul de emoții al lui Hubi pentru un moment distractiv și constructiv în familie:

joc de familie

Înainte de încheiere:

  • nu uitați să vă hidratați (eu am grijă să le ofer fetelor cel puțin 4 pahare de apă pe parcursul zilei, în afară de orele de masă)
  • nu uitați să aerisiți bine camerele (noi aerisim cel puțin de 3 ori pe zi)
  • spălați-vă pe mâini cât se poate de des și obișnuiți și copiii cu aceste bune obiceiuri pe care ar fi ideal să le pastreze și după ce trece pandemia
  • asigurați-vă că vă dezinfectați corespunzător de câte ori reveniți în casă
  • nu cădeți pradă depresiei oricât de grea ar fi situația. Amintiți-vă că tuturor ne este greu și că stă în puterea fiecăruia să nu înrăutățească situația personală și globală!
  • informați-vă de maxim 2 ori pe zi cu privire la evoluția lucrurilor, DIN SURSE SIGURE și nu petreceți timp citind presa de scandal!
0

Start typing and press Enter to search