Superputerea vitaminei C

Ați observat că orice schemă de tratament împotriva gripei sau a racelii conține și vitamina C sau că orice administrare de fier se face împreună cu un supliment de vitamina C? Sau poate apreciați cosmeticele bogate în această vitamină pentru felul în care vă îngrijesc pielea. Dar oare ce o face atât de specială?

Vitamina C, care are denumirea chimică de acid ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă (se dizolvă în apă) care, deși îndeplinește funcții vitale în organismului nostru, nu poate fi sintetizată în corpul uman. Astfel, necesarul de vitamina C trebuie asigurat dintr-o alimentație bogată în fructe și legume.

Ei bine, superputerea vitaminei C este caracterul său puternic antioxidant care atrage numeroase efecte benefice asupra organismului nostru:

  • protejează țesuturile de acțiunea nocivă a radicalilor liberi și astfel scade inflamația și riscul de apariție a cancerului;
  • stimulează sistemul imunitar contribuind la buna funcționare a globulelor albe și astfel putem lupta mai eficient împotriva unor boli cum ar fi gripa sau răceala, dar nu numai;
  • regleaza nivelul colesterolului reglând tensiunea și contribuind la sănătatea sistemului cardiovascular;
  • reduce nivelul de acid uric și astfel previne atacurile de gută;
  • joacă un rol important în metabolismul intermediar al aminoacizilor;
  • stimulează absorbția și asimilarea fierului;
  • joacă un rol esențial în producția de colagen (o proteină întâlnită în piele, cartilaje și oase).

Toate acestea se traduc prin scăderea inflamației și a riscului de dezvoltare a numeroase boli cronice (cardiovasculare, cancer, etc), stimularea procesului de vindecare a rănilor, păstrarea  sănătății pielii, a cartilajelor și a oaselor.

Carența de vitamina C este asociată cu o imunitate scăzută, afecțiuni cardiovasculare și poate chiar conduce la apariția cancerului. Cea mai cunoscută boală datorată unui aport insuficient de vitamina C este scorbutul care se manifestă prin imposibilitatea organismului de a produce corect colagen. Această proteină este componenta de bază a țesuturilor conjunctive și efectele sintezei deficitare de colagen duc la leziuni cutanate, fragilitate vasculară, gingivite, etc. Simpotomele acestei maladii au fost descrise încă din anul 1536, înainte de descoperirea vitaminei C și a structurii acesteia, la marinarii care se hrăneau exclusiv cu hrană conservată. Tratamentul consta în simpla administrare a vitaminei C prin suplimente și aport de alimente bogate în această vitamină. Fiind o vitamina solubilă în apă, vitamina C în exces se elimeină eficient din organism pe cale urinară și până în prezent nu există studii care să ateste eventuale efecte toxice.

Este clar că consumul de fructe și legume proaspete este esențial pentru a furniza organismului necesarul de vitamina C. Citricele, ardeiul gras, măceșele,  afinele, legumele verzi (varză, broccoli, urzici), căpșunile, mango și kiwi sunt cele mai bogate surse naturale de vitamina C. O alimentație echilibrată poate asigura organismului necesarul zilnic de vitamina C, fiind recomandat consumul fructelor și legumelor crude deoarece tratamentul termic distruge parțial vitamina C prin oxidarea sa în prezența aerului. În cazul în care este necesară o sursă suplimentară de vitamina C, aceasta este comercializată în diferite formulări farmaceutice.

Fiind o vitamina solubilă în apă, vitamina C în exces se elimină eficient din organism pe cale urinară și până în prezent nu există studii care să ateste eventuale efecte toxice.

În speranța că v-am convins de faptul că o alimentație corectă și echilibrată este importantă pentru asigurarea necesarului zilnic de vitamina C, vă propunem un experiment rapid prin care puteți aprecia conținutul de vitamina C din fructe și legume, chiar la voi acasă.

Durata experimentului: 45 de minute;

Știința din spatele experimentului: Atât fructele, cât și legumele conțin vitamina C, dar conținutul acestora în vitamina C variează. Iodul este un oxidant și astfel în reacție cu vitamina C acesta este redus la ioni de iod incolor. Această reacție determină apariția pe hârtia de filtru a urmelor albe. Cu cât conținutul de vitamina C al fructelor sau legumelor testate este mai ridicat, cu atât mai albă va fi urma lăsată de acestea pe hârtie.

Materiale necesare:

  • Hârtie de filtru;
  • Soluție de iod 10% (betadină, iodină);
  • Diferite fructe și legume;
  • Cuțit;

Mod de lucru:

  • Așezați hârtia de filtru pe o tavă sau o farfurie întinsă;
  • Picurați soluție de iod pe hârtia de filtru astfel încât suprafața totală a hârtiei să fie acoperită cu soluția de iod; îndepărtați excesul de soluție cu un șervețel absorbant prin tapetare ușoară (soluțiile de iod comercializate sunt îmbuteliate în sticle cu picurătoare; dacă sticla dumneavoastră nu prezintă picurătoare, utilizați o pipetă sau o linguriță în această etapă);
  • Lăsați hârtia de filtru 5 – 10 minute pentru a permite soluției de iod să fie bine absorbită de hârtia de filtru; Atenție: nu lăsați hârtia să se usuce!
  • În acest timp, feliați legumele și fructele care urmează să fie testate;
  • Poziționați fructele și legumele tăiate proaspăt pe hârtia de filtru cu fața în jos și presați-le ușor cu degetul astfel încât să vă asigurați că sunt în contact direct cu hârtia;
  • Așteptați 30 de minute și îndepărtați fructele și legumele de pe hârtia de filtru;
  • Observați locurile în care hârtia și-a modificat culorea din violet intens în alb;

Bibliografie selectivă:

Carr, A.C. and Maggini, S., 2017. Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), p.1211.
Spoelstra-de Man, A.M., Elbers, P.W. and Oudemans-Van Straaten, H.M., 2018. Vitamin C: should we supplement?. Current opinion in critical care, 24(4), p.248.
Cimmino, L., Neel, B.G. and Aifantis, I., 2018. Vitamin C in stem cell reprogramming and cancer. Trends in cell biology, 28(9), pp.698-708.
Kaźmierczak-Barańska, J., Boguszewska, K., Adamus-Grabicka, A. and Karwowski, B.T., 2020. Two Faces of Vitamin C—Antioxidative and Pro-Oxidative Agent. Nutrients12(5), p.1501.

0

Start typing and press Enter to search