Trei idei de cadou pentru planeta noastră

În anul 1970, pe data de 22 aprilie, senatorul american Gaylord Nelson care a vrut să tragă un semnal de alarmă clasei politice asupra lipsei de preocupare pentru mediu, a fondat mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Mișcarea a luat amploare de la an la an, iar în 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ, simbol al aspirațiilor omenirii către un viitor mai curat și mai verde. Vă recomand să descoperiți  https://www.earthday.org/ pagina oficială a organizației EarthDay, un site interactiv, cu o mulțime de informații extrem de interesante.

Astăzi, aniversarea celor 50 de ani de la această frumoasă inițiativă ne-a găsit într-o postură inedită: pe de-o parte, întreaga omenire traversează un moment de cumpănă care vine cu mari dezechilibre în sănătate și în economie, iar pe de altă parte, întreaga planeta a luat o pauză în care se regenerează. Suntem conștienți cu toții că acesta este doar un moment pe care noi, oamenii, îl vom depăși ușor, ușor, dar din care trebuie să învățam să protejăm și să respecăm mai mult planeta pe care trăim.

De aceea, astăzi, de Ziua Pământului, m-am gandit să vă propun 3 idei de cadouri pe care i le putem face Pământului în fiecare zi, împreună cu copiii noștri. Toate aceste cadouri se întorc către noi cu idei de activități educative pentru cei mici și cu beneficii pe termen lung.

1. Nu irosiți apa

De principiu, toate resursele trebuiesc prețuite și raționalizate. Acest lucru face parte din ceea ce eu numesc respect pentru natură. Departe de mine gândul că voi putea include aici toate sfaturile și sugestiile pentru a construi un viitor mai verde, m-am oprit asupra unui singur exemplu: APA. De ce? Pentru că fără apă, viața pe această planetă nu ar fi fost posibilă. Mai bine de două treimi din suprafața planetei noastre este acoperită de ape în care trăiesc sute de mii de specii cunoscute de plante și animale și încă multe altele care așteaptă să fie descoperite. În medie, noi înșine avem 63 – 70 % apă în organism.

Idee de activitate practică cu copiii:

  • lăsați copiii să se spele dimineata pe dinți în timp ce apa de la robinet curge neîntrerupt. Colectați într-un lighean apa care curge în cele aproximativ 2 minute ale periajului de rutină.
  • a doua zi, în timpul periajului de dimineată, rugați copiii să închidă robinetul atunci când nu au nevoie de apa. Colectați apa folosită de această dată într-un alt lighean.
  • comparați cantitatea de apă irosită în prima zi cu cea din a doua zi.

Copiii vor constata că în prima zi o cantitate mare de apă s-ar fi dus direct la canal fără să fie utilizată, fără să își atingă scopul. Îi puteți ajuta acum să remedieze această greșeală și să găsiți o întrebuințare pentru apa colectată. Puteți ruga copiii să folosească această apă pentru a uda florile sau pentru a spăla ceva. În plus, le mai puteți da și alte exemple în care se irosește apa.

2. Gestionați cu înțelepciune deșeurile

Deșeurile sunt o mare problemă ecologică a timpurilor noastre. În unele țări colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea deșeurilor menajere este o rutină. Chiar dacă în România regulile privind gestionarea deșeurilor nu sunt foarte stricte, fiecare dintre noi poate acționa mai responsabil, mai constient de repercursiuni. Astfel, unele gospodine colectează uleiul alimentar uzat și nu îl aruncă la canal, alte persoane utilizează resturi de materie primă și exemplele pot continua.

Ce putem face noi cu copiii?

Îi putem învăța să utilizeze deșeurile pe care le produc în urma unor activități pentru a face alte activități. De exemplu, puteți folosi o coală de hărtie care a fost scrisă/desenată pe o parte în două moduri: ori scrieți/desenați și pe verso, ori o folosiți pentru a realiza decupaje pe care apoi le lipiți într-o activitate de arts and crafts. O altă idee este să refolosiți plastelina. Chiar dacă ați amestecat culorile primare, ați obținut o culoare nouă care sigur își poate găsi locul într-o altă creație.

Pentru această idee, vă las aici o fisă printabilă care ilustrează planeta noastră și vă provoc fie să lipiți pe ea resturi de hârtie colorată pentru a reconstrui continentele și oceanele ca într-un frumos mozaic, fie să suprapuneți peste desen plastelină folosită, respectând contururile.

Dacă aveți resturi de alimente cum ar fi varză roșie sau afine, mure, etc în loc să le aruncați le puteți folosi pentru a face un experiment super interesant cu copiii. Găsiți toate detaliile în fișele de mai jos:

3. Economisiți energia

Nu în ultimul rând, îi puteți învăța pe copii că orice se produce, necesită un efort. Iar dacă consumul nu este neapărat necesar, este păcat de efortul depus pentru a obține ceva ce va fi irosit, neutilizat. Cel mai bun exemplu pe care il puteți aplica este să îi învățați pe copii să stingă lumina când părăsesc o încăpere. Dacă aveți acces la contorul de curent, le puteți arăta cum variază consumul dacă aveți toate luminile aprinse sau dacă aveți electrocasnice în funcțiunie în comparație cu un moment în care nu aveți consumatori.

În afara acestor gesturi simple, care ar trebui să devină rutină pentru noi toți, o dată pe an, de Ziua Pământului, îi putem dărui planetei noastre o zi de “deconectare” de la tehnologie, o zi în care să reducem la maxim consumul de energie. Vă asigur că nu numai Pământul va beneficia de acest cadou, ci și fiecare dintre noi, pentru că activitățile alternative disponibile nu ne pot face decât mult bine. Dacă vă întrebați cumva ce anume am putea face fără ecrane, fără internet și cu cât mai puțină electricitate, ei bine eu aș citi o carte pentru sufletul meu, m-aș plimba undeva în natură, aș face niște activități de arts and crafts cu copiii și m-aș întălniri cu prietenii la un pahar de vorbă sau un boardgame.

Cu drag,

Bi

0

Start typing and press Enter to search